DSM, maker van speciale industriële materialen en voedingsingrediënten, wist meer groei te boeken in de laatste maanden van 2013. Maar beleggers zijn ontevreden over de voedingstak.
DSM heeft zijn bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen in het vierde kwartaal met circa 30 procent opgevoerd ten opzichte van dezelfde periode in 2012.
Over heel 2013 steeg het resultaat met ongeveer 20 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het speciaalchemiebedrijf dinsdag onverwacht naar buiten bracht.
Het bedrijfsresultaat bedroeg in het vierde kwartaal circa 316 miljoen euro tegen 243 miljoen euro een jaar eerder, een plus van 30 procent. In het derde kwartaal van 2013 lag de groei van het bedrijfsresultaat op 27 procent.
DSM gaf eerder aan over heel 2013 een resultaat van iets minder dan 1,35 miljard euro te verwachten. De teller kwam uit op 1,31 miljard euro in vergelijking met 1,1 miljard euro in 2012.
DSM wil zijn prestaties dit jaar dermate verbeteren dat in ieder geval negatieve wisselkoerseffecten van naar schatting 70 miljoen euro worden gecompenseerd.
DSM ziet 2014 als uitdagend jaar
Het concern gaf echter tegelijkertijd aan dat de economische omstandigheden ,,uitdagend'' zullen blijven. Het bedrijf gaat daarbij uit van een lage economische groei in Europa, een bescheiden groei in de VS en een vertraging in de opkomende markten
DSM herhaalde de doelstellingen voor 2015. In dat jaar moet de omzetgroei bij Voeding 2 procent hoger zijn dan de toename van het bruto binnenlands product en moet de winstmarge 20 à 23 procent bedragen. Bij het cluster voor sterke materialen moet de omzet volgend jaar twee keer zo snel toenemen als de economische groei.
Voedingstak stelt teleur
De prestaties van het onderdeel voor voedingsingrediënten waren in de laatste drie maanden van het jaar ,,weer teleurstellend'', aldus fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management in een reactie.
Hij weest op een consensus onder analisten van een bedrijfsresultaat van 240 miljoen euro voor dit onderdeel in het vierde kwartaal, waar DSM 207 miljoen euro rapporteerde. ,,DSM heeft veel overnames gedaan waarmee Nutrition groei zou moeten laten zien, maar dat blijft uit'', aldus Van Zeijl.
DSM gaf ook een prognose voor dit jaar, waarin een verbetering van de operationele prestaties negatieve wisselkoerseffecten van naar schatting 70 miljoen euro moeten compenseren. De nadruk ligt daarbij op autonome groei en een verlaging van de kosten.
Prognose 2014 overtuigt niet
Analisten van Rabobank vinden zowel de cijfers over het vierde kwartaal als prognose voor 2014 teleurstellend. ,,De consensus voor de ebitda (bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen, red) in 2014 zal met circa 10 procent omlaag moeten, vooral als gevolg van margedruk bij Nutrition'', aldus de bank. ,,Wij verwachten dat de koers vandaag significant daalt.''
DSM had eerder aangegeven dat de autonome groei bij Voeding meer dan 5 procent zou zijn, maar de groei kwam uit op 3 procent. Rabobank was uitgegaan van 5 procent. De prognose voor 2014 impliceert volgens de bank dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar nauwelijks zal stijgen ,,waar wij en de consensus rekenden op een stijging van circa 10 procent.''
DSM noteerde om 9.13 uur 9,4 procent lager op 51,52 euro. Dat is de grootste tussentijdse daling sinds december 2008. Het volume is daarbij fors hoger dan het driemaands gemiddelde.
Speciale materialen
Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma toonde zich dinsdag wel tevreden over de sterke prestaties van de onderdelen die speciale materialen maken voor de industrie, waar het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal steeg van 66 miljoen naar 108 miljoen euro. Dit is de tak waar onder meer de supersterke veezel Dyneema onder valt.
Voedingsingrediënten vlak
Het bedrijfsresultaat bij het cluster Voeding - onder meer vitamines en voedingsingrediënten - was met 207 miljoen euro vrijwel onveranderd ten opzichte van 204 miljoen euro een jaar eerder.
Bij de voedingstak had DSM onder meer last van wisselkoerseffecten en een lagere vraag naar onder meer omega 3 op basis van visolie.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl